Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview questions and answers part23

This article contain AS400 interview questions.
AS400 Interview questions and answers part23, as400 interview question, ibm i interview questions, interview question, rpg developer questions, cl interview question, as400 and sql tricks, ibm i, as400, iseries, system i,  chain, reade, crtdupobj, data area, data queue, Output queue, spool file, dou, Dow, copy in RPG, file information data structures, INFDS, WRKSPLF, control break indicators, skipb in printer file , SPACEB in printer file as400
AS400 Interview questions and answers part23

Q1: What is the DATA AREA and why it is used?

Answer 1:

Data Area is an object which is used to hold data for access by any job running on the AS400 system and it can store a limited size of data in the data area. It is used to provide a constant field to be used by several jobs such as library name or any flag etc. For more information please refer to Data area in AS400.

Q2: What is DATA QUEUE and API used?

Answer 2:

Data queue is the type of system object that one can create to which a program or procedure can send data and from which another program or procedure can receive data and using a data queue to send and receive data requires less overhead than any other means such as database files, message queues, or data areas and API is used to send, receive, clear, retrieve the data or description of a data queue and change some attributes of the data queue by calling APIs QSNDDTAQ, QRCVDTAQ, QCLRDTAQ, QMHRDQM, QMHQRDQD, and QMHQCDQ.

Q3: Difference between UDATE and System data?

Answer 3:

UDATE is the six-digit job date with 2 digits for the year and the system date is 8 digit current date with 4 digits for the year.

Q4: Difference between DOW and DOU loop?

Answer 4:

  • DOU processes a loop UNTIL a condition is met. DOW processes a loop WHILE a condition is met.
  • DOU loop gets executed at least once even if the condition is false since DOU process the loop first and then checks for the condition./li>

    Q5: What is the purpose of C/COPY QRPGLESRC SRC1?

    Answer 5:

    Including copybook SRC1 from QRPGLESRC file into the RPGLE source member.

    Q6: How can we check record existence in the file without using the I/O operation?

    Answer 6:

    Using File Information Data Structure (INFDS).

    Q7: The Qualified name for an object OBJ1 present in library LIB1?

    Answer 7:

    LIB1/OBJ1

    Q8: What do we call the printed output in OUTQ?

    Answer 8:

    The printed output in OUTQ is called Spool File.

    Q9: When a spool file is created where it is placed?

    Answer 9:

    Output Queue (OUTQ).

    Q10: Which command is used to display the list of SPOOL FILES?

    Answer 10:

    Work with Spooled Files (WRKSPLF) command displays the list of SPOOL FILES.

    Q11: Do we need to recompile the program after changing the file used in the program?

    Answer 11:

    Yes, we need to recompile the program after changing the file used in a program.

    Q12: Difference between SKIPB(1) and SPACEB(1)?

    Answer 12:

    SKIPB(1) is skipping 1 page and provide 1 space before printing the next line and SPACEB(1) is providing 1 space before printing the next line.

    Q13: What are the different file types in RPG?

    Answer 13:

    The different file types in RPG are Input file (I), Output file (O), Update file (U), and Combined file (C).

    Q14: What are the different file format types in RPG?

    Answer 14:

    The different file format types in RPG:

  • Program Described Printer File in RPGLE
  • Externally Described Printer File in RPGLE
  • Q15: What are control break indicators?

    Answer 15:

    Control break indicators are from L1 to L9.

    Post a Comment

    © AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain