Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 9

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview Questions - Part 9

Q1: How do we retrieve system date in CL?

Answer:

  • Use CL command RTVSYSVAL SYSVAL(QDATE). Return variable will be required.

Q2: What is the command to convert date format in CL?

Answer:

  • Use CL command CVTDAT.

Q3: What is the command used for retrieving user profile attributes?

Answer:

  • RTVUSRPRF

Q4: What is a Message queue?

Answer:

  • Send/receive messages.
  • Stores messages in the storage pool and then sent them to the user, to the system or to workstations.

Q5: What are the different types of Message queues?

Answer:

  • workstation MSGQ.
  • User profile MSGQ.
  • Job MSGQ.
  • System Operator MSGQ.
  • History Log MSGQ.

Q6: What is the Monitor group in RPG?

Answer:

  • Used for Error handling in RPG. 

Q7: What is the difference between *LIKE and *NAMVAR?

Answer:

  • *LIKE is used to define variables in RPG.
  • *NAMVAR is used to define data areas in RPG.

Q8: MSGID to catch all generic messages in CL?

Answer:

  • CPF0000

Q9: What is the Output queue (*OUTQ)?

Answer:

  • List of output/printer files waiting to print.

Q10: What is a Job queue (*JOBQ)?

Answer:

  • List of Jobs waiting their turn to be processed.

Q11: How can a programmer exit out of the CL program?

Answer:

  • RETURN

Q12: How do we get to know the CHKOBJ command is failed?

Answer:

  • CPF9801

Q13: Can we reposition file pointers in CL after reaching EOF? Explain how it works.

Answer:

  • Yes, using the CLOSE command in CL.

Q14: Do the SETLL and SETGT retrieves the record?

Answer:

  • No, position on or after the record.

Q15: How can we handle the error in RPG?

Answer:

  • Monitor group
  • PSDS (program status data structure)
  • *PSSR subroutine
  • Opcode extender E.
  • INFDS for files.
  • %ERROR opcode.

Q16: In F specs, when you define a flat-file in your program, which format do you specify?

Answer:

  • F - Fixed length

Q17: What is the opcode which we will be using to find the previous matching record?

Answer:

  • READPE

Q18: How do READP works?

Answer:

  • Read a file in Reverse order.

Q19: What is the opcode to find the matching record?

Answer:

  • READE

Q20: What is the opcode that is used to find a change record?

Answer:

  • READC.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 6
AS400 Interview Questions - Part 7
AS400 Interview Questions - Part 8
AS400 Interview Questions - Part 10
AS400 Interview Questions - Part 11
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain