Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 6

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview question - part 6

Q1: When do we use CLOF command?

Answer:

  • Close a file in the CL program which is opened using QPNQRYF and OPNDBF command.

Q2: Is there any similarity between the commands ALCOBJ and CHKOBJ?

Answer:

  • Both commands check the object's existence.

Q3: What does the DSPPGMREF command do?

Answer:

  • List out all the objects used in the program.

Q4: Why can't we use retrieve commands on the command line?

Answer:

  • We need variables to return the o/p return value from retrieving commands.

Q5: Is recursion allowed on the CL program?

Answer:

  • Yes.

Q6: Do all the objects referred to in a CL program, need to exist at the time of the CL program compilation?

Answer:

  • File and command must exist before compilation.

Q7: What is the difference between continuing a source statement with a plus(+) sign and a minus (-) sign?

Answer:

  • If I write source statement as  
    • a +
    •    b
    • The result would be ab 
  • If I write source statement as
    • a
    •    -b
    • The result would be a  b (include the spaces)

Q8: What are the different ways to pass data between programs? Which one is the most efficient way?

Answer:

  • Parameters
  • Data area
  • Message queue
  • Data queue (Most efficient)
  • Files.

Q9: To view the program source we generally use option 2 or option 5 on PDM. Is there any other way to do it?

Answer:

  • DSPPFM

Q10: The RUNQRY command displays the records but it is not possible to find a particular string in the file records, as the find option is not provided. Is there any way out?

Answer:

  • RUNQRY QRYFILE((<FILENAME>)) RCDSLT(*YES)

Q11: Can I pass a numeric variable for the call to a program from the command line?

Answer:

  • Yes. pass hex value from the command line.

Q12: Which command can be used to clear a physical file?

Answer:

  • CLRPFM

Q13: Is it possible to have different descriptions for a source and its object?

Answer:

  • Yes

Q14: Can I use the CPYF command for copying a logical file?

Answer:

  • Yes, but it would create PF instead of LF.

Q15: How can I know the dependent logical files on a physical file?

Answer:

  • DSPDBR

Q16: Can I know the record count in a file using the RUNQRY command?

Answer:

  • Yes
  • RUNQRY QRYFILE((<FILENAME>)) OUTFORM(*SUMMARY)

Q17: Can I select records from a file based on certain criteria using RUNQRY command?

Answer:

  • RUNQRY QRYFILE((<FILENAME>)) RCDSLT(*YES)

Q18: The system creates a Job log when it is idle long enough and the system logs the user out but how can I have this created all the time i.e. whenever a user signs out?

Answer:

  • SIGNOFF LOG(*LIST)

Q19: Is it possible to use SQL in CL program?

Answer:

  • Yes, using the RUNSQLSTM command

Q20: Define a Batch Job?

Answer:

  • User requests for the Job using the SBMJOB command.
  • The Job gets created (Job name and attributes assigned).
  • Job placed on a Job queue.
  • Subsystem QBATCH takes the Job from the Job Queue and starts it.
  • The output gets generated from the batch job and it is then placed on the Output Queue.
  • Spool Subsystem prints the output on the Output Queue.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 7
AS400 Interview Questions - Part 8
AS400 Interview Questions - Part 9
AS400 Interview Questions - Part 10
AS400 Interview Questions - Part 11
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain