Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 11

AS400 Interview questions and Answers
as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview Questions - Part 11

Q1: What is the purpose of the Level check parameter in a physical file?

Answer:

  • LVLCHK parameter in CRTPF is used to specify whether level identifier gets checked while opening the file in the program.
  • Its value could be *YES or *NO. 

Q2: What is file information data structure in AS400?

Answer:

  • INFDS is used to make file information to the program.
  • Error exceptions are available to program using this.

Q3: What is the program status data structure in AS400?

Answer:

  • PSDS makes exceptions available in the program. 1 PSDS per module as it has to be defined in the main source section.

Q4: What is Array in AS400? What are the types of Array?

Answer:

  • Array stores the identical elements.
  • Types of Arrays
    • Compile-Time Array.
    • Pre-Run Time Array.
    • Run Time Array.

Q5: What is the difference between Non-Join LF and Join LF?

Answer:

  • Non-Join LF
    • Perform Insert, Update, Delete.
    • DFU is available.
    • Up to 32 record formats.
    • perform Commitment control.
  • Join LF
    • Cannot perform Insert, Update, Delete.
    • DFU is not available.
    • 1 record format.
    • Cannot perform Commitment control.

Q6: What is the Access path in AS400?

Answer:

  • Access path describes the order in which records are to be read. 
  • Permanent access paths (LF)
  • Temporary access paths (OPNQRYF)

Q7: What are the record format field mapping options in CPYF?

Answer:

  • *MAP
  • *DROP
  • *NOCHK
  • *CVTSRC

Q8: What is the default access path of a file?

Answer:

  • Immediate maintenance access path.

Q9: Can level check error occurs if we do CHGPF?

Answer:

  • No, It depend upon LVLCHK parameter in command CRTPF.

Q10: How can we arrange duplicate records in a file?

Answer:

  • FCFO
  • FIFO
  • LIFO

Q11: How to see all record formats used in a file?

Answer:

  • DSPFD TYPE(*RCDFMT)

Q12: How to see all members of a file?

Answer:

  • DSPFD TYPE(*MBRLIST)

Q13: What is the Source physical file?

Answer:

  • It stores the source members.
  • CRTSRCPF command is used to create this.

Q14: Is QGPL a User library or System library?

Answer:

  • User library.

Q15: What is a library in AS400? What are the types of libraries?

Answer:

  • Library stores objects.
  • Types of libraries
    • System
    • Product
    • Current
    • User

Q16: How many libraries can be there in Library List?

Answer:

  • 40 in total (15 system and 25 Users)

Q17: What is RPG?

Answer:

  • High-level language.
  • Report program generator.

Q18: What is data area and how it is used in RPG?

Answer:

  • Data area is an object and used to store data.
  • Used to share data within different programs.
  • IN and OUT in RPG for accessing data area.

Q19: Which program RPG or CL is efficient to update a transaction onto a database file and why?

Answer:

  • Not easily perform such operation in CL and hence opt for RPG.

Q20: What is the purpose of Indicators in RPG?

Answer:

  • Used in Result.
  • Used with Conditions
  • Control level Indicators.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 6
AS400 Interview Questions - Part 7
AS400 Interview Questions - Part 8
AS400 Interview Questions - Part 9
AS400 Interview Questions - Part 10
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain