Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 3

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview questions - Part 3

Q1: What is the maximum length of a variable name in the CL program?

Answer:

  • 11

Q2: How can we display data from a flat-file?

Answer:

  • RUNQRY
  • DSPPFM

Q3: Difference between READC and SFLNXTCHG?

Answer:

  • READC for reading a changed record only once.
  • SFLNXTCHG was used with READC to read changed records multiple times.

Q4: Difference between ITER and DO?

Answer:

    • ITER is a branching statement and control jump to ENDDO.
    • DO is a looping statement.

    Q5: Difference between RENAME and PREFIX?

    Answer:

        • RENAME is used to rename the record format in the RPG program.
        • PREFIX is used to rename file fields in the RPG program.

        Q6: How to debug a job that is in MSGW state?

        Answer:

        • STRSRVJOB and then STRDBG.

        Q7: How do you pass parameters in CL program?

        Answer:

        • PARM keyword

        Q8: What is a spool file?

        Answer:

        • Printed output placed at OUTQ.

        Q9: What does EXFMT do?

          Answer:

          • WRITE then READ.

          Q10: What is the default data type of DS subfields in RPGLE?

            Answer:

            • Zoned

            Q11: What is the default data type for decimal 0 in PF?

              Answer:

              • Packed

              Q12: What is the difference between PACKED and ZONED decimal?

                Answer:

                • Packed - 1 digit - 1 byte
                • Zoned - 1 digit - 2 byte

                Q13: What is the difference between DOW and DOU loop?

                  Answer:

                  • DOW loop executes only when the condition is TRUE.
                  • DOU loop executed at least once even if the condition is FALSE.

                  Q14: How do you read a DSPF and Database file in CL program?

                  Answer:

                  • RCVF command

                  Q15: How do you declare more than one file in CL program?

                  Answer:

                  • Using DCLF and OPNID (open identifier) 

                  Q16: How do you declare a file with graphic fields in CL program?

                  Answer:

                  • ALWGRAPHIC(*YES) with DCLF command

                  Q17: Why do we use %SST in CL program?

                  Answer:

                  • To extract data from a string.

                  Q18: What is the difference between SFLPAG and SFLSIZ?

                  Answer:

                  • SFLPAG is the number of records displayed on a Subfile screen at a time.
                  • SFLSIZ is the total number of records that can be loaded in a Subfile.

                  Q19: Is the module executable?

                  Answer:

                  • No.

                  Q20: Can we call a module?

                  Answer:

                  • CALLB

                      Related Post

                      AS400 Interview Questions - Part 1
                      AS400 Interview Questions - Part 2
                      AS400 Interview Questions - Part 4
                      AS400 Interview Questions - Part 5
                      AS400 Interview Questions - Part 6
                      AS400 Interview Questions - Part 7
                      AS400 Interview Questions - Part 8
                      AS400 Interview Questions - Part 9
                      AS400 Interview Questions - Part 10
                      AS400 Interview Questions - Part 11
                      AS400 Interview Questions - Part 12
                      As400 Interview Questions - Part 13
                      AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
                      AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

                      Post a Comment

                      © AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain