Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 10

AS400 Interview questions and Answers
as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview Questions - Part 10

Q1: What are the valid user-defined data area types?

Answer:

  • *CHAR.
  • *DEC
  • *LGL

Q2: What multi-format logical file?

Answer:

  • The file depends upon multiple formats.

Q3: What are Select and Omit criteria in the Logical file?

Answer:

  • Specify record selection.

Q4: Can fields be concatenated at a Logical files level?

Answer:

  • Yes, using CONCAT(fld1 fld2 fld3 ...) 

Q5: When do we use the 'ALL' keyword?

Answer:

  • SELECT and OMIT criteria.

Q6: What is the difference between CAT, TCAT and BCAT?

Answer:

  • CAT - concatenate two strings as it is.
  • TCAT - concatenate two strings with a space in between.
  • BCAT - concatenate two strings by trimming the first string.

Q7: In which specification the Report layout can be defined?

Answer:

  • O specs.

Q8: What does the DFU program allow you to do on a record?

Answer:

  • SELECT
  • INSERT
  • UPDATE

Q9: When are the Unique constraints executed?

Answer:

  • During INSERT.

Q10: When are the referential constraints executed?

Answer:

  • During INSERT, DELETE, UPDATE.

Q11: Why do we use DECLARE CURSOR statement?

Answer:

  • Specify the name of the cursor.
  • Define cursor.
  • Specify rows to be fetched.

Q12: Which CL command can be used at program execution to redirect a file named in an RPG program?

Answer:

  • OVRDBF

Q13: How to write *PSSR.

Answer:

  • *PSSR BEGSR 
  • ENDSR

Q14: What are PR and PI?

Answer:

  • PR - Procedure prototype is the definition/structure for calling the procedure.
  • PI - Procedure Interface defines the parameters (Input/Output)

Q15: Explain the keywords EDTCDE and EDTWRD?

Answer:

  • EDTCDE is a formatting keyword and can be used with numeric fields
  • EDTWRD is a formatting keyword and depends upon the user how a field should get formatted.

Q16: Which keyword is used when the screen is re-display?

Answer:

  • RSTDSP(*YES)

Q17: What is Overlay?

Answer:

  • Display the record format by retaining the previous one.

Q18: Difference between View and Index?

Answer:

  • The view is LF with no key and it's just a view on a table.
  • An index is LF with a key and holds the indexing data.

Q19: What are the mandatory keywords of Subfile?

Answer:

  • SFL
  • SFLCTL
  • SFLDSP
  • SFLPAG
  • SFLSIZ

Q20: What is %LOOKUP opcode?

Answer:

  • Used to lookup(search a particular element) in an array.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 6
AS400 Interview Questions - Part 7
AS400 Interview Questions - Part 8
AS400 Interview Questions - Part 9
AS400 Interview Questions - Part 11
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain