Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 8

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview Questions - Part 8

Q1: Which operator extender will be used to prevent files from being locked when we read a file in Update mode?

Answer:

  • N(No Lock).

Q2: What is an OPNQRYF in CL?

Answer:

  • Creates a Temporary Access path.
  • Used to sort records.
  • Used to select subset records.
  • Used to group records.

Q3: How we can find out the Job name and other Job details in CL?

Answer:

  • RTVJOBA

Q4: How can we declare variables and files in CL?

Answer:

  • DCL command to declare a variable.
  • DCLF command to declare files.

Q5: What are the data types available in CL?

Answer:

  • CHAR
  • DEC
  • BOOLEAN
  • POINTER

Q6: If the field is defined in DDS, how is it referenced in a CL program?

Answer:

  • FLD1 in FILE will be referenced as &FLD1 in CL program.

Q7: How do we change the value of a particular variable in CL?

Answer:

  • CHGVAR

Q8: Define ITER and LEAVE?

Answer:

  • LEAVE will be used to exit the loop i.e. jumps to the statement next to ENDDO.
  • ITER jumps to ENDDO, to skip any iteration.
  • Both are branching statements.

Q9: What are the statements, which is not used in CLLE that is used in CLP?

Answer:

  • RCLRSC in CLP/RCLACTGRP in CLLE
  • TRFCTL which is used to call program in CLP but its not used now, we use CALL.

Q10: What are the various stages of a Job after it is submitted?

Answer:

  • Job queue
  • Active
  • Out queue

Q11: In ILE, Suppose PGMA that has 2 parameters and calls PGMB that expects 3 parameters from PGMA? How can we handle the problem?

Answer:

  • The keyword OPTIONS(*NOPASS) states that the parameter is an optional parameter, which need not be transferred.

Q12: What are JOBQ and PRINTQ?

Answer:

  • JOBQ - list of Jobs to be processed.
  • PRINTQ - list of spool files to be printed.

Q13: String operation in CL?

Answer:

  • %SST
  • %SCAN

Q14: What is DSPMSGD?

Answer:

  • Used to check the message-id description in MSGF.

Q15: How can you set the lower limit to a file in CL?

Answer:

  • POSDBF *START
  • OVRDBF(key-value, rrn, *START)

Q16: Which CL command to write to file?

Answer:

  • SNDF

Q17: Which CL command is equivalent to Write/Read a display file in RPG?

Answer:

  • SNDECVF

Q18: How can we share the access path?

Answer:

  • Use OPNQRYF to create an open data path(access path).
  • Use the OVRDBF command with SHARE(*YES) before calling the program. 

Q19: Difference between Logical file and OPNQRYF?

Answer:

  • Both are access paths, however, LF is permanent and OPNQRYF creates a temporary access path.
  • If data is static go with LF, If data is dynamic go with OPNQRYF to increase system performance.

Q20: What does the RETURN command do in CL?

Answer:

  • Return to the caller.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 6
AS400 Interview Questions - Part 7
AS400 Interview Questions - Part 9
AS400 Interview Questions - Part 10
AS400 Interview Questions - Part 11
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain