Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 4

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview questions - Part 4

Q1: How we can check the number of records in a file using the CL command?

Answer:

  • DSPFD and refer to Total records.
  • RTVMBRD command and parameter NBRCURRCD.
  • RUNQRY QRYFILE(<FILENAME>) OUTFORM(*SUMMARY)

Q2: Difference between SFLINZ and SFLCLR?

Answer:

  • SFLINZ - clear Subfile and initialize Subfile fields
  • SFLCLR - clear Subfile.

Q3: Difference between Fully procedural file and Primary file?

Answer:

  • Fully procedural file- we can read any record.
  • Primary file -Read all records (first till the end).

Q4: What is a Journal?

Answer:

    • The object keeps track of changes made in a database file.

    Q5: What is the final status of the Job?

    Answer:

        • OUTQ

        Q6: Difference between CHAIN and READE?

        Answer:

        • CHAIN - look for the exact record in a file.
        • READE - Read equal records.

        Q7: Advantage of using Externally described files over Internally described files?

        Answer:

        • Externally described files are separate from the program and can be reusable in the whole application.
        • Require less coding etc.

        Q8: What is the output of the following?

        DVAR1 s 5P 0 DVAR2 s 5P 1 /Free VAR1 = *LOVAL; VAR2 = *HIGHVAL; /End-Free

        Answer:

        • VAR1 = -99999
        • VAR2 = 9999.9

        Q9: Which built-in function would you use to achieve the below result?

        /Free IF VAR1 < 0; VAR1 = VAR1 * -1; ENDIF; /End-Free

        Answer:

        • %ABS bif.

        Q10: What is the significance of UDATE?

        Answer:

        • Job Date Format
        • Tells at which time job gets fired or becomes Active in the IBM i system.

        Q11: What is DDM?

        Answer:

        • Distributed data management function of OS400. It allows our application program to access the files present on remote systems.

        Q12: How to retrieve the attribute of a Job?

        Answer:

        • RTVJOBA

        Q13: What are system objects required for Journaling?

        Answer:

        • Journal
        • Journal Receiver
        • Database File(PF)

        Q14: Difference between Journaling and Commitment control?

        Answer:

          • Journal is used to record changes in a database file.
          • Commitment control allows us to execute various changes to database files as a single unit.
          • The file opened for input in a commitment control need not be journaled. However, if it's open for output in a commitment control needs to be journaled otherwise error occurs.

          Q15: How to check active jobs in the system?

          Answer:

            • WRKACTJOB

            Q16: How to create a user-defined command?

            Answer:

            • CRTCMD

            Q17: How to lock a data area after updating it?

            Answer:

            • OUT *LOCK

            Q18: How to retrieve data area value in CL and RPG?

            Answer:

            • In CL - RTVDTAARA
            • In RPG - IN

            Q19: How to change data area value in CL and RPG?

            Answer:

            • In CL - CHGDTAARA
            • In RPG - OUT

            Q20: What is the type and length of *LDA?

            Answer:

            • Type - CHAR
            • Length - 1024

            Related Post

            AS400 Interview Questions - Part 1
            AS400 Interview Questions - Part 2
            AS400 Interview Questions - Part 3
            AS400 Interview Questions - Part 5
            AS400 Interview Questions - Part 6
            AS400 Interview Questions - Part 7
            AS400 Interview Questions - Part 8
            AS400 Interview Questions - Part 9
            AS400 Interview Questions - Part 10
            AS400 Interview Questions - Part 11
            AS400 Interview Questions - Part 12
            As400 Interview Questions - Part 13
            AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
            AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

            Post a Comment

            © AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain