Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 2

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg,ibmi,rpg,rpgle,ile rpg,clle,as400,iseries,as400 tutorial
AS400 Interview questions -  Part 2

Q1: Which library gets loaded first when we login to IBM i?

Answer:

  • QSYS

Q2: How to see all the objects in the library and their size?

Answer:

  • DSPLIB 

Q3: How to check all members of a file?

Answer:

  • DSPFD <FILENAME> TYPE(*MBRLIST)

Q4: How to see all the record format in a file?

Answer:

    • DSPFD <FILENAME> TYPE(*RCDFMT)

    Q5: How to change the record size of a PF?

    Answer:

        • CHGPF SIZE(<changed Size>)

        Q6: Why do we use the USROPN keyword in RPGLE?

        Answer:

        • To explicitly open a file in the RPG program.

        Q7: Why do we use the EXTMBR keyword in RPGLE?

        Answer:

        • Override the file member.
        • EXTMBR('Member Name')
        • EXTMBR('ALL')

        Q8: What is the purpose of using VARYING?

        DVAR1             S             10A   VARYING
         /Free
          VAR1 = 'HELLO'; 
         /End-Free

        Answer:

        • To dynamically allocate the length.

        Q9: What is CPF4131?

          Answer:

          • It's a Level Check Error.

          Q10: Difference between CRTDUPOBJ and CPYF command?

            Answer:

            • CRTDUPOBJ will create the exact replica of an object such as LF would be LF.
            • CPYF is used to copy data and it makes LF a PF.

            Q11: What are mandatory keywords for a Subfile?

              Answer:

              • SFL (Subfile format keyword)
              • SFLCTL (Subfile control format keyword)
              • SFLDSP (Subfile Display keyword)
              • SFLPAG (Subfile Page keyword)
              • SFLSIZ (Subfile Size keyword)

              Q12: What is the difference between PLIST ad KLIST?

                Answer:

                • PLIST is list of parameters.
                • KLIST is list of key fields.

                Q13: What is the difference between *INLR = *ON and RETURN?

                  Answer:

                  • RETURN will return the program to the caller.
                  • *INLR = *ON would free the memory and the program gets end.

                  Q14: What are the effective use and side effects of *INLR? How to overcome the side effects? Example use case scenarios?

                  Answer:

                  Effective Use:

                  • If *INLR = *OFF, return from called program, next call faster, program variable do not get reinitialized and program defined files do not get closed.
                  Side Effects:
                  • File stay open.
                  • Variable keep their values between calls.
                  Downside:
                  • File locking.
                  A better solution would be,
                  • Activation group use in ILE.
                  • Reclaim activation group.
                  • Ends all programs running in activation group.
                  • Files closed.
                  • Reinitialize all variables.
                  • No tracking is required, OS takes care of that.

                  Q15: What operations we can perform on Indicators?

                  Answer:

                  • SETON
                  • SETOFF

                  Q16: How to check if a record is locked in RPGLE?

                  Answer:

                  • *STATUS INFDS, Code 01218

                  Q17: How we can execute a CL command from within RPG program without calling a CL program?

                  Answer:

                  • QCMDEXC API
                  • QCAPCMD API
                  • SYSTEM API (C API)

                  Q18: Can we use a file with the same file name and same record format name in RPGLE?

                  Answer:

                  • No, but if we RENAME the record format name in F specs in RPG then Yes.

                  Q19: What are those commands which can only be executed in CL program but not in the RPG program?

                  Answer:

                  • CL commands starts with RTV*

                  Q20: How to retrieve the RRN value of the file record in RPGLE?

                  Answer:

                  • Using INFDS (file information data structure)

                      Related Post

                      AS400 Interview Questions - Part 1
                      AS400 Interview Questions - Part 3
                      AS400 Interview Questions - Part 4
                      AS400 Interview Questions - Part 5
                      AS400 Interview Questions - Part 6
                      AS400 Interview Questions - Part 7
                      AS400 Interview Questions - Part 8
                      AS400 Interview Questions - Part 9
                      AS400 Interview Questions - Part 10
                      AS400 Interview Questions - Part 11
                      AS400 Interview Questions - Part 12
                      As400 Interview Questions - Part 13
                      AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
                      AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

                      Post a Comment

                      © AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain