Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 1

AS400 Interview questions and Answers

as400 interview question,ibmi interview questions,AS400 interview questions and answers,AS400 Interview Questions and Answers basic and advanced,AS400 Realtime Interview Questions Answers,What are some good As400 interview Questions,as400 cl interview question,ile concepts in as400 interview questions,tricky as400 interview questions,RPG/RPGLE 400 INTERVIEW QUESTIONS & ANSWERS,sqlrpgle interview questions,ibmi,rpg,cl,as400,iseries,ile rpg,rpgle,as400 tutorial
AS400 Interview questions -  Part 1

Q1: How do SFLSIZ and SFLPAG differ with all three types of Subfiles?

Answer 1:

Load All Subfile:

  • SFLPAG < SFLSIZ and maximum value of SFLSIZ would be 9999.

Expandable Subfile:

  • SFLPAG < SFLSIZ and maximum value of SFLSIZ would be 9999.

Single Page Subfile:

  • SFLPAG = SFLSIZ

Q2: How to identify whether any job is interactive or batch in CL, in RPG, and normally?

Answer 2:

Normally using the command line:

  • WRKACTJOB and Type field on display tells the Job type is Interactive or Batch.
  • Type BCH is Batch Job and INT is Interactive Job.
In CL:
  • CL command RTVJOBA  and parameter TYPE tells whether a Job is Batch or Interactive.
  • The type value is 0 means Batch job.
  • The type value is 1 means an Interactive job.
In RPG:
  • API QUSRJOBI and field QUSJT04 will have value B for the Batch job and I for the Interactive job.
  • We can call this command in CL program too.

Q3: How will I explicitly open a file in the RPG program?

Answer 3:

  • Keyword USROPN is used in F specs with the file and using OPEN opcode.

Q4: How do you set the pointer to some value or its next or higher value?

Answer 4:

    • SETGT in RPG.

    Q5: How can we execute a job in AS400?

    Answer 5:

      • SBMJOB

      Q6: How can we translate values from lower to upper in RPG and embedded SQL in RPG?

      Answer 6:

          • %XLATE in RPG
          • SQL UPPER function in embedded SQL in RPG.

          Q7: How can we write and read a value using DSPF in CL program?

          Answer 7:

          • SNDRCVF command in CL

          Q8: How to check the end of the file in CL?

          Answer 8:

          • CPF0864 message id with MONMSG.

          Q9: Can you update a file in CL?

          Answer 9:

          • No

          Q10: How do you monitor the message in CL?

          Answer 10:

          • MONMSG MSGID(CPF0000)

          Q11: What are CA and CF and the difference between them?

          Answer 11:

          • CA (Command Attention) - do not pass data between screens
          • CF (Command Function) - pass data between screens

          Q12: What can we do from O specs in RPG?

          Answer 12:

            • Report design.
            • Insert record in a file.

            Q13: What is *PSSR?

            Answer 13:

                • Error handling subroutine.
                • Called when an error occurs during program execution.

                Q14: Why do we use *INLR = *ON?

                Answer 14:

                • Free memory
                • All the parameters and variables get initialized.

                Q15: What do we call the program variable used with embedded SQL in RPG?

                Answer 15:

                      • Host variables.

                      Q16: How to find the dependent of a file in AS400?

                      Answer 16:

                            • DSPDBR command.

                            Q17: What is the length of the variable in DCL VAR(&VAR1) TYPE(*CHAR)?

                            Answer 17:

                                    • 32

                                    Q18: What is the length of the variable in DCL VAR(&VAR2) TYPE(*DEC)?

                                    Answer 18:

                                              • 15,5

                                              Q19: What is the disadvantage of a global variable in AS400?

                                              Answer 19:

                                              • who is changing the value - hard to identify

                                              Q20: How can we avoid using indicators in RPG?

                                              Answer 20:

                                                • Using bifs such as %FOUND, %EOF, NOT%EOF, etc.

                                                Related Post

                                                AS400 Interview Questions - Part 2
                                                AS400 Interview Questions - Part 3
                                                AS400 Interview Questions - Part 4
                                                AS400 Interview Questions - Part 5
                                                AS400 Interview Questions - Part 6
                                                AS400 Interview Questions - Part 7
                                                AS400 Interview Questions - Part 8
                                                AS400 Interview Questions - Part 9
                                                AS400 Interview Questions - Part 10
                                                AS400 Interview Questions - Part 11
                                                AS400 Interview Questions - Part 12
                                                As400 Interview Questions - Part 13
                                                AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
                                                AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

                                                Post a Comment

                                                © AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain