Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview Questions - Part 7

as400 interview questions,as400 interview questions and answers for experienced,as400 interview questions on ile concepts,as400 interview questions hsbc,as400 interview question and answer,as400 cl interview questions,as400 interview,capgemini as400 interview questions,as400 db2 interview questions and answers,ibmi interview questions,as400 rpg interview questions,rpgle interview questions,rpg developer interview questions,interview questions on as400 rpg
AS400 Interview Questions - Part 7

Q1: What are the advantages of ILE over RPG?

Answer:

  • In RPG, one step compilation process however it's a 2 step compilation process in ILE.
  • We can reuse the modules in ILE.
  • Activation group support in ILE.
  • Recursive call supported in ILE.
  • We have extended factor 2 in ILE
  • Free-format support.
  • ILE follows the EXTENDED PROGRAM MODEL.
  • More built-in function support in ILE etc.

Q2: Difference between JOBQ and PRINT?

Answer:

  • JOBQ holds the jobs to be processed.
  • PRINTQ holds the spool files to be printed.

Q3: Can a file be journaled without using it under commitment control?

Answer:

  • Yes

Q4: Can a file be used under commitment control without being Journaled?

Answer:

  • No.

Q5: How would you print only the last 10 pages of a report?

Answer:

  • CHGSPLA, parameter RANGE

Q6: What is the purpose of the DSPLIBL command?

Answer:

  • Displays the session library list.

Q7: What are the different queues available in OS/400?

Answer:

  • Job queue
  • Message queue
  • Output queue
  • Data queue

Q8: Explain RUNSQLSTM command?

Answer:

  • It is used to execute SQL statements.

Q9: How would you see the Batch Jobs?

Answer:

  • WRKSBMJOB

Q10: What are the attributes of the Job?

Answer:

  • JOBNAME, USER, and NUMBER

Q11: What are the types of files in AS400?

Answer:

  • Database files (PF, LF, Reference file).
  • Device files (DSPF, PRTF).
  • DDM files.
  • Save files.

Q12: What are the 4 level entries of PF?

Answer:

  • File-level (UNIQUE, REF, FIFO, etc.)
  • Record level (Record format)
  • Field level (Field Name, Type, and Length)
  • Key level (Key field)

Q13: What is the purpose of the *MAP and NOCHK in the CPYF command?

Answer:

  • *MAP - MAP all the fields in FROM-FILE to the TO-FILE fields and perform copy and leaves additional fields in TO-FILE with default.
  • *NOCHK - Copy data between 2 different record formats.

Q14: How do you list all LF of a PF?

Answer:

  • DSPDBR.

Q15: What are the 6 level entries of LF?

Answer:

  • File-level
  • Record level
  • Join level
  • Field level
  • Key level
  • Select/Omit level

Q16: Does a logical file contain data?

Answer:

  • No.
  • It's an access path.

Q17: What are the major differences between PF and LF?

Answer:

  • PF contains actual data and LF is an access path.
  • PF has a single record format but LF may have a multi-record format.
  • PF can exist without LF, but LF cannot exist without PF.
  • PF cannot be deleted until its LF is deleted.
  • Create command for PF is CRTPF and Create command for LF is CRTLF etc.

Q18: What keyword is used to reference the same field in another file?

Answer:

  • REF and REFFLD

Q19: What is a Field Reference file?

Answer:

  • It's a PF with no data.
  • It contains the structure of fields.
  • These structures can be referred to by other system files.

Q20: Are PGM and ENDPGM keywords mandatory in CL program?

Answer:

  • No.

Related Post

AS400 Interview Questions - Part 1
AS400 Interview Questions - Part 2
AS400 Interview Questions - Part 3
AS400 Interview Questions - Part 4
AS400 Interview Questions - Part 5
AS400 Interview Questions - Part 6
AS400 Interview Questions - Part 8
AS400 Interview Questions - Part 9
AS400 Interview Questions - Part 10
AS400 Interview Questions - Part 11
AS400 Interview Questions - Part 12
As400 Interview Questions - Part 13
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 1
AS400 Interview Questions (DB2) - Part 2

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain