Now, Get RPG Codes in all three formats only on this website on every RPGLE related programming article.

Fixed, /Free and Fully Free RPG


AS400 Interview questions and answers part19

This article contain AS400 interview questions.
S400 Interview Questions and Answers part19, as400 interview question, ibm i interview questions, interview question, rpg developer questions, cl interview question, as400 and sql tricks, ibm i, as400, iseries, system i,   reade, crtdupobj,sbmjob,data area,DTAARA, %XLATE,EXFMT, SNDRCVF,SNDF, RCVF,MONMSG, CPF0864,PWRDWNSYS,WRKUSRJOB, WRKACTJOB, *INLR = *ON, Unique constraint in file, file constraint, host variable in embedded SQL RPG
AS400 Interview questions and answers part19

Q1: What is the maximum size of the data area?

Answer 1:

The maximum size of the data area is 9999 for the characters.

Q2: How to execute a job?

Answer 2:

CL command SBMJOB is used to execute a job named submit the job.

Q3: How to translate field values from lowercase to uppercase in RPG?

Answer 3:

Using the %XLATE to translate field values from lowercase to uppercase in RPG.

Q4: What are the max parms that can be passed from one RPG to another RPG program?

Answer 4:

Maximum of 255 parm can be passed from one RPG to another RPG program.

Q5: How do you write and maximum read value (same as EXFMT in RPG) using a DSPF in CL program?

Answer 5:

SNDRCVF command is used in CL program to do a write followed by a read for the DSPF.

Q6: How do you display a screen in the CL program?

Answer 6:

Use Send File (SNDF) and Receive File (RCVF) to display a screen in the CL program.

Q7: How to check the end of a file in the CL program?

Answer 7:

The monitor message for the end-of-file is CPF0864 in the CL program.

Q8: What is the difference between WRKUSRJOB and WRKACTJOB?

Answer 8:

WRKACTJOB gives the information of all the jobs which are active at a time and WRKUSRJOB gives the information of all the jobs even which are active or not for the specified user.

Q9: What is PSSR?

Answer 9:

PSSR is a subroutine in an RPG program that executes automatically when any error occurs in the RPG program.

Q10: What are the max parms passed from RPG to CL program?

Answer 10:

The max 40 parms are passed from RPG to CL program.

Q11: Why do we use *INLR = *ON?

Answer 11:

We use INLR = *ON to release all the resources which are allocated when we are running that program.

Q12: How do you shut down your IBM server?

Answer 12:

Using the Power Down System (PWRDWNSYS) to shut down the IBM server.

Q13: If your workstation does not show a login screen what might be the problem?

Answer 13:

The problem may be related to the subsystem not showing the login screen in the workstation.

Q14: A program variable used with embedded SQL in RPG is called?

Answer 14:

A program variable used with embedded SQL in RPG is called a Host variable.

Q15: When did the unique constraint on a file got executed?

Answer 15:

The unique constraint on a file got executed when we tried to insert the records into the file.

Post a Comment

© AS400 and SQL Tricks. All rights reserved. Developed by Jago Desain